Työhyvinvointipalvelut
Työnohjaus – työssä jaksaminen ja viihtyminen, työhyvinvoinnin edistäminen
Työssä jaksaminen ja viihtyminen sekä työhyvinvoinnin edistäminen on työyhteisön yhteinen asia. Työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ovat mm. mielekäs ja palkitseva työ, turvallinen työympäristö, hyvä johtajuus, työntekijöiden yhdenmukainen kohtelu. Työhyvinvointi vaikuttaa suoranaisesti työntekijän työssä jaksamiseen ja viihtymiseen.
Jokainen työntekijä voi omalta osaltaan vaikuttaa työyhteisönsä positiiviseen tunneilmastoon. Jokainen voi myös huolehtia omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan olemalla terveellä tavalla itsekäs ja pitämällä oman stressitasonsa hallinnassa.
Työnohjauksen fokuksessa on työssä kehittyminen ja oppiminen, oman työn tutkiminen ja arviointi. Työnohjauksen pyrkimyksenä on ohjaajan avulla ja tuella jäsentää entistä tarkemmin työyhteisöön ja omaan työhön sekä työrooliin liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja tuntemuksia.
Itselläni työnohjauksellisena viitekehyksenä on ratkaisukeskeinen sekä voimavarasuuntautunut työote. Työnohjauksessa yhdistyvät koulutukselliset sekä terapeuttiset elementit. Vaikka työnohjaus ei suoranaisesti olekaan terapiaa, se voidaan kokea hyvinkin terapeuttisena ja voimaannuttavana. Työn mukanaan tuomat tunteet ja mahdolliset negatiivisetkin tuntemukset ovat sallittuja työnohjauksessa, ne saavat tilaa ja niitä on turvallista käsitellä. Työnohjauksen toimivuus ja tehokkuus perustuu suurelta osin sen turvallisuuteen ja luottamuksellisuuteen; työnohjaajaa sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus. Työnohjaajan rooli on puolueeton, hän ei toimi ohjattavan eikä myöskään työnantajan edustajana.