Parisuhdepalapeli

Arkirakkautta ja anteeksiantoa:

Parisuhdepalapelin kiemurat ja strategiset siirrot eivät varmasti ikinä lakkaa ihmetyttämästä ja toisaalta ihastuttamasta minua. Miten jokin niin ihana voi olla joskus niin hankala?

Parisuhteessa ei voi välttyä ristiriidoilta; on mahdoton ajatus, että kahden itsenäisen ja erillisen ihmisen toiveet ja tarpeet kohtaisivat aina ja joka hetkessä. Parisuhteessa esiintyy väärinkäsityksiä, syytöksiä ja syyllisyyden kierteitä, joiden alkuperää voi olla joskus hankala tavoittaa. Pariskuntien kokemus onkin usein, että riidat kiertävät helposti samaa kehää ja vievät (tuttuun) negatiiviseen kierteeseen.

Sanotaan, että parisuhdeongelmista ikuisia ja ratkaisemattomia olisi 2/3 – eli vain 1/3 hankalista parisuhdekiemuroista olisi pysyvästi ratkaistavissa. Kysymys kuuluukin; miten käydä keskustelua, tulla toimeen ja oppia elämään näiden parisuhteen ”ikuisuuskysymysten” kanssa?

Itse koen tämän suhdeluvun varsin lohdullisena; se sallii ja sanoittaa selkeästi sekä oman että kumppanin rajallisuuden. Tämän rajallisuuden tiedostaminen ja hyväksyminen antaa taas rohkeutta kohdata kipeät asiat ja ennen kaikkea oman taitamattomuuden, oman heikkouden ja haavoittuvuuden. Ei tarvitse olla täydellinen tai aina aurinkoinen ja silti parisuhde ”pärjää” ja voi hyvin. Arkirakkaus riittää korjaamaan ja paikkaamaan kipukohtien luomat säröt.

Kiintymys ja kiinnostus kumppania kohtaan:

Parisuhdeguru John Gottmann puhuu aidon kuuntelun merkityksellisyydestä. Hänen mukaansa paras parisuhdetaito on taito kääntyä kumppanin puoleen, kun hän ottaa kontaktia. Aidossa kohtaamisessa molempien osapuolten tunteet ja tarpeet saavat tarvitsemansa tilan. Puhutaan siis pariskunnan tunne- ja keskustelutaidosta.

Usein perimmäisenä kysymyksenä parisuhdeongelmissa on molempien puolisoiden hyväksytyksi tulemisen tarve; tarve tulla nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi. Ristiriitatilanteissa toisen huomioonottaminen – toisen tunteiden todeksi ottaminen on tärkeässä roolissa. Ihanteena olisikin toimiva kumppanuusliitto, jossa ristiriidat eivät erottaisi vaan itse asiassa lähentäisivät kumppaneita.

Oikeassa vai onnellinen?

Välillä on varmasti hyvä pysähtyä tarkastelemaan omaa parisuhdettaan ja pohtia, onko sen sisällä vallitsevana valtataistelu vai vastuunkanto? Helppo tapa pysähtyä aiheen äärelle voisi olla taito nähdä itsensä osana ratkaisua: jokaisella on ongelman ratkaisuun tarvittavat vahvuudet ja taidot. Tärkeää on vain siirtää tilanteen fokus toisen syyttelystä omaan itseen ja oman toiminnan tarkasteluun.

Voisimme vaikka keskittyä niihin muutoksiin, mitä voimme omassa itsessämme tehdä. Voisimme käydä keskustelua itsemme kanssa ja pohtia rehellisesti, mitä olen valmis asioiden eteen tekemään. Mitä itse voisin tehdä, että olisin onnellisempi? Parisuhdepalapelissä taitava pelisilmä koostuu henkisestä joustavuudesta ja kompromissien taitamisesta, vahvasta tahtotilasta ja valmiudesta haastaa itsensä tiukankin paikan tullen.

Täyttymys

On elettävä

käsi sydämellä

Kunnes käsi

muuttuu sydämeksi,

sydän kädeksi

Kunnes on yhdentekevää

kummalla ojentaa

– Tommy Tabermann-